Transversaal Atelier 2020-2021

Welkom bij het digitale verslag van het Transversaal Atelier! De studenten werkten twee weken lang in kleine groepjes onder begeleiding van tien coaches op diverse plekken in de stad. Actieterrein: de stad.

In dit atelier gaat het niet over specialisatie, vakgebied, medium, individueel auteurschap; het gaat over het inzetten van verbeelding om mensen te ontmoeten vanuit bekommernis en betrokkenheid.

Groep Jan Vromman
Actieterrein: Laken
Uitvalsbasis: GC Nekkersdal

ETRE RICHE, ETRE PAUVRE
Noor de Heer (Montage), Jasper De Maeseneer (AK Regie), Arthur Moelants (AK Cinematografie), William Van Bavel (AK Regie)

We hebben kinderen gevraagd wat hun visie op arm en rijk is door middel van een aantal diepgaande vragen en afbeeldingen van een heleboel attributen, kledij en locaties. De informatie hebben we omgetoverd naar foto’s waarbij we hun visie steeds verbeelden.

POESJKIN
Pieter Desmet (AK Sound Design), Gitan Eeckhout (DK Spel), Suzanne Versele (DK Regie),
Tinneke Van Ransbeeck (AK Radio)

Vier studenten moderniseren een gedicht van Poesjkin met de hulp van buurtbewoners uit Laken.

BOWLAKEN (mobiele bowlingbaan in Laken)
Victor Longin (AK Productie), Tom Van der Beken (AK Montage), Janne Willockx (AK Animatiefilm)  

“Oh nee! De ballen van het Atomium zijn gevallen en rollen door de straten van Laken. Ze vernielen alles! Wat zou jij redden in Laken?”

Aan de hand van dit verhaal wilden we te weten komen wat de passanten belangrijk vinden aan hun stad of wijk. We vormden onze bowlingbaan om tot een echte miniatuurstraat met omringende Lakense gebouwen en aan het eind bevestigden we een mini Atomium voor de immersie van ons verhaal. Zo hebben we ons op het Bockstaelplein en in metrohalte Pannenhuis opgesteld. We bezorgden de buurt duidelijk veel plezier zoals te zien valt in ons filmpje. De resultaten van onze bevraging waren bovendien erg uiteenlopend en soms emotioneel. We hebben foto’s van de antwoordbladen toegevoegd in bijlage.


Groep Laura Vandewynckel
Actieterrein: Sint-Joost-Ten-Node/Europese wijk
Uitvalsbasis: GC Ten Noey

‘T HUIS
Luna Glowacki (DK Regie), Elias Godts (AK Cinematografie), Ella Meekels (AK Radio), Laurens van Herk (AK Regie), Glenn Wolfs (AK Cinematografie)

Een warm huisje in de schaduw van een koude evolutie.

IN DE PAN VAN SINT-JOOST
Yara Rymen (AK Schrijven), Celia Scheij (AK Regie), Vito Pistone (AK Animatiefilm), Han Lauwers (AK Sound Design)

Een voorlopige versie van een pagina van ons kookboek uit Sint-Joost-Ten-Node.

https://data.mobo.ritcs.be/d/1613170799.in-de-pan-van-sint-joost.RYzp9G7xliCWP9xH.pdf


Begeleiding: Julia Clever
Actieterrein: Cinoco, Molenbeek
Uitvalsbasis: Cinoco

DOCUMENTATIE VAN ONDERZOEK NAAR VZW-LANDSCHAP MOLENBEEK
Roy Van Genechten (AK Montage), Michelle Paas (AK Regie), Marthe (AK Productie), David Dubois (AK Sound Design)
L’ILE DES ELEPHANTS
Bram Spooren (DK Spel), Lotte Bosmans (AK Regie), Katoo De Langhe (AK Radio)

We maakten een hoorspel met de kinderen uit het Cinoco-gebouw. Tekst geschreven en ingesproken door de kinderen, samen muziekinstrumenten geknutseld om daarna samen te bruiteren.


Begeleiding: Ernst Maréchal
Actieterrein: regio Anneessens
Uitvalsbasis: Haute Ecole Francisco Ferrer

Chelsea Vennekens (AK Schrijven), Marie Cooreman (AK Sound Design), Kamiel Ferson (AK Regie), Nena Delforge (AK Radio), Adam Van Sloun (AK Cinematrografie), Lau Sevenhans (AK Montage), Lukas Gevaert (AK Cinematografie), Aäron Roggeman (AK Regie), Gianni Slootmaekers (DK Spel)

Begeleiding: Geert Opsomer en Edoardo Ripani
Actieterrein: Schaarbeek
Uitvalsbasis: K.A.K.

EN UN MOT
Ariane Tavernier (AK Regie), Victor Creytens (AK Sound Design), Vitalii Taranenko (AK Montage)

Schaarbeek. Voor ons leek het een onaangename, onaantrekkelijke mengelmoes mensen met een migratie-achtergrond, armoede en sociale problematiek met een soms gewelddadig kant. Door onze gesprekken en onze ervaringen kwamen tot de conclusie dat Schaarbeek voor de bewoners van Schaarbeek gewoon Schaarbeek is: de plek is waar ze zich goed en thuis voelen.

WRAP UP (podcast prostitutie)
Stella Aerts (AK Schrijven), Lisa Hones (DK Spel), Ellen Vervaet (DK Spel)

Een samenvattende podcast-aflevering van onze bevindingen na 2 weken onderzoek over prostitutie.

A WALK IN SCHAERBEEK
Aaron Minnebo (AK Montage), Marie Demeyere (AK Regie) and Jarne Pauwels (AK Regie)

Leer de geschiedenis van Schaarbeek beter kennen met deze wandeling. Je gids is deze collectie van geschriften.

FUTURE ARCHITECT
Emma Schut (AK Regie), Arnout Vandeputte (DK Regie) Pascal Dandoy (DK Regie)

Een onderzoek naar de Brusselse Noordwijk doorheen de tijd en naar de kracht van de verbeelding.

SCHAARBEEK TV
Seth Gabriëls (AK Animatiefilm), Hannah Lyssens (AK Radio), Arne Hermans (AK Cinematografie), Arnout Van Hove (AK Radio)
DE HUIZEN
Emma Peyskens (AK Montage)
DIALOGUE IN SCHAERBEEK
Ravi Rosoux (AK Schrijven), Siemen Van Mol (AK Cinematografie), Liam Emmerechts (AK Cinematografie), Tim Coenegrachts (AK Sound Design), Max Blomaard (AK Regie)

Begeleiding: Barbara Claes
Actieterrein: Brussel
Uitvalsbasis: KVS


ONDERBOVENOVERACHTERBRUSSEL
Agnese Bramé (AK Montage), Anouk Kellner (AK Radio), Santino van der Goes (AK Regie), Elena Vinckens (AK Regie), Siebe Gebruers (AK SPR), Felix Maesschalck (DK Spel), Hasse Van Overbeke (AK Animatiefilm), Ruben Jespers (AK Regie), Iman Temmerman (AK Cinematografie), Aron Vanlimburg (AK Sound Design)

Deze Gids is een “aanzetcreatie” van het Transversaal Atelier. Trans is overzijde in het Latijns. Een vers is één couplet uit een groter gedicht. Sinds vorig jaar is het hoofdthema onder de bevolking corona, dat is kroon in het Latijn. Volgens de regels van de staat bleek het onmogelijk binnen te werken met onze groep van tien, en al zeker niet dichtbij mensen. Deze gids is de Kroon op negen dagen van een ‘buitenonderzoek’. We leenden de stad om af te tasten hoe het zou zijn mocht Brussel een nieuwe, andere, ongediplomeerde gids krijgen. Ieder van ons deed een ruil en wisselde een bekende plek uit Michelin in voor een iets persoonlijker idee. Dat idee stellen we aan u voor via een samengestelde route begeleid door twee personages: Een krokodil en een boom de Quick en Flupke van een nieuwe wandeling voor elke toerist die voor het eerst deze metropool betreedt.

Onderbovenoverachterbrussel


Belegeiding: Vanessa Del Campo Gatell
Actieterrein: Noordwijk, Schaarbeek
Uitvalsbasis: ABC

HARAYHURAY
Majd Hanon (DK Spel), Esli Balatova (AK Regie), Astrid Dendooven (AK Radio)

Een korte samenvatting van ons verblijf in de Noordwijk. Wij kozen ervoor om met kinderen te werken rond het thema ‘toekomst’ aan de hand van allerlei verschillende activiteiten; bv. hun toekomstige wereld teken/ deze dan ook voorstellen. Deze samenwerking draaide uiteindelijk uit op een gezellige chaos. Vandaar ook de naam Harayhuray (Russisch dialect voor chaos)

SAUVONS LA FRICHE
Lisa Maes (AK Regie), Jelle Van Roy (AK Montage), Mo Terkessidis (AK Cinematografie)
WELGEKOMEN WELGEGAAN
Newt Braem (AK Cinematografie), Sarah Van Remoortel (AK Regie), Jules Efe Otike (AK Sound Design)

Allee du Kaai is een warme en bijzondere plaats, maar komt wel met een vervaldatum. Hoe wordt dit ervaren door de mensen van de organisatie zelf? Om de geest van Allee du Kaai in ere te houden, hebben wij samen met een vrijwilligster een visueel werk gemaakt die de atmosfeer op de site weergeeft. De foto’s werden analoog genomen omdat er op deze manier meer gereflecteerd werd tijdens het proces.

https://data.mobo.ritcs.be/d/1613170799.welgekomen-welgegaan.6zZpnnBgSUF7LF61.pdf


Begeleiding: Dieter Van Dam
Actieterrein: Marollen
Uitvalsbasis: GC Brueghel / Le Hectolitre

ALAIN RESTO BIERE
Korneel Huys (AK Regie), Felix De Beus (AK Cinematografie) en Alia Rifai (DK Spel)
SOUVENIRS DE TOOTSY
Glauke Vankeirsbilck (AK Cinematografie), Aneline Plateau (AK Regie) en Dina Hendrick (AK Animatiefilm)  
TÊTES POSITIVES
Jeroen Bollen (AK Sound Design) en Sam Scheunders (AK Regie)
ICI HABITAIT
Nadia Alexandre Roeland (AK Montage)

Een illustratieve vertelling over het leven van Henri Goldberg. Een joodse man die als kind opgroeide in de Marollen tijdens de Tweede Wereldorlog.

https://data.mobo.ritcs.be/d/1613170799.ici-habitait.T9aKuIinHWISs0Jd.pdf


Begeleiding: Tim De Keersmaecker
Actieterrein: Kanaalzone Noord
Uitvalsbasis: Allée du Kaai

Kate Adjaï (AK Radio), Evi Cats (AK Regie), Jorne Leurs (AK Sound Design), Arne Verschaeren (AK Montage), Simon Benschop (AK Regie), Ward Ceulers (AK Schrijven), Aaronne Mares (AK Animatiefilm), Stan Vuylsteke (AK Sound Design), Ade Bormans (DK Regie), Alice D’Hondt (DK Regie), Jannes Pollet (AK Cinematografie)

Documentatie van de vijf projecten die opgestart zijn geweest tijdens het Transversaal Atelier in Allee du Kaai; ‘Les Jeunes du Quartier’, ‘Een Grijze Wijk’, ‘Alors on Danse à Distance’, ‘Miniaturen in de Grote Stad’ en ‘Laten We Praten’.